27
.
01
.
2024
Нія Нікель

Про декрет та додаткові відпустки для батьків дітей з інвалідністю

Батькам

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.

В тексті нижче говоримо про декретну відпустку та додаткові дні щорічної відпустки. Повне відео можна подивитись за посиланням.

No items found.

Про декретну відпустку для мам дітей з інвалідністю

Декретна відпустка надається кожній матері, яка народила і до того була офіційно працевлаштована. Термін дії такої відпустки 3 роки і при цьому заробітна плата зберігається. Це стосується всіх, незалежно чи є в дитини інвалідність чи ні. Але мамам, які встановили інвалідність дитині, декрет можна продовжити до 6 років з частковим збереженням заробітної плати або без (на розсуд працедавця). Щоб продовжити декрет необхідно отримати висновок від ЛКК (лікарської комісії) щодо потреби дитини в додатковому догляді. Спрямовує на ЛКК лікар-спеціаліст (невролог. окуліст або інший).

Важливо зазначити, що з новими змінами, у цю відпустку може йти не тільки мати, але і тато, бабуся чи навіть дідусь.

При встановленні інвалідності дитині до 6 років – мати чи батько, які пішли у декретну відпустку мають отримувати декретні кошти та виплати по догляду за дитиною з інвалідністю. Уважно перевіряйте, чи отримуєте ви всі гарантовані державою кошти. Якщо ви не отримуєте – зверніться в безоплатну правову допомогу. Там кваліфіковані юристи безоплатно допоможуть вам скласти заяви та зібрати необхідні документи.

Якщо ваша дитина потребує постійної опіки через свою інвалідність – їй мають встановити підгрупу А. Тоді виплата по догляду за дитиною з інвалідністю становитиме 200% від прожиткового мінімуму, а декрет без збереження заробітної плати можна буде продовжити до 18 років.

Отже:

Якщо у вас народилась дитина і майже одразу ви встановили інвалідність – то:

- від 0 до 3-х років ви маєте отримувати декретні кошти + виплати по догляду за дитиною з інвалідністю

- від 3-х до 6 років – виплати по догляду за дитиною з інвалідністю та  частково декретні кошти (за рішенням працедавця)

- від 6 до 18 років – виплати по догляду за дитиною з інвалідністю та продовження декрету без збереження заробітної плати

Якщо дитині встановили підгрупу А, то виплата по догляду за дитиною з інвалідністю становить 200% від прожиткового мінімуму.

Розглянемо на прикладі Олі. Оля працювала медсестрою в сільській лікарні. Народила сина і пішла в декрет. Через рік у дитини виявили епілепсію. Вона оформила дитині посвідку про інвалідність. Проте відділ кадрів не знав про можливість продовження декрету без збереження заробітної плати до 6 років і в кінці 3-го року декретної відпустки Олю звільнили.
Як це вплинуло на сім’ю Олі?
Оля щодня старанно займалась з сином, від того в 5 років він був готовий піти в спеціалізований дитячий садок. Оля змогла працювати той час, коли син в садочку, але не знайшла місця. В лікарні всі місця зайняті, а найближча вакансія в 100 кілометрах від дому. Якби Олі правильно оформили декретну відпустку – вона б просто повернулась на своє місце.

Цей приклад далеко не поодинокий, тому так важливо щоб ви користувались всіма своїми правами, навіть якщо думаєте що зараз вам це не актуально.

Про додаткові відпустки батькам дітей з інвалідністю

Мама або тато дитини з інвалідністю (але тільки один з них) мають право на додаткову 10-денну оплачувану щорічну відпустку. Ця норма регулюється Законом про відпустки. Детально почитати закон можна за цим посиланням.

Якщо у батьків є дві підстави: наприклад одинока мама дитини з інвалідністю – в такому випадку відпустка надається на 17 днів.

Оскільки останні зміни в трудовий кодекс були внесені в 2019 році – не всі кадрові спеціалісти знають про них. Тому так важливо, щоб ви знали свої права та допомагали працедавцям дотримуватись закону.

Якщо ви відчуваєте, що ваші права порушуються – зверніться на гарячу лінію Fight For Right для допомоги людям з інвалідністю – 0 800 306 633 або відвідайте сайт центру безкоштовної правової допомоги.

Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

ФОТО: pexels.com